115

Slik unngår du rotter

Typisk ser man rottene ute på sommerhalvåret og inne på vinterhalvåret. Heldigvis kan du gjøre noen forebyggende tiltak for å unngå begge deler.

av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

29. mars 2022
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220329143723904.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220329143615858.jpg?maxwidth=900
100
0

Rotter er gnagere og kan gjøre store skader. De kan blant annet gnage i stykker treverk, isolasjon, kabler og vannrør.

De kan spre smitte, som salmonella, fra sin avføring og urin, og regnes derfor som skadedyr.

For å slippe rotter, er det viktig å ikke gi dem lett, tilgjengelig mat og ikke ha plasser hvor de enkelt kan søke ly. Ellers vil de trives godt og få mange unger rundt der du bor – én hunn kan føde over 100 rotteunger i løpet av ett år, og rottene blir kjønnsmodne etter bare 2–4 måneder.

Noe som er behagelig å vite, er at kommunen har ansvar for å bekjempe rotter i sine avløpsrør – de som er utenfor tomta di.

Søpla

Hold det ryddig både inne og ute, og pass på å kaste søppel og matrester i lukkede søppelkasser. Da vil du også slippe å få besøk av andre plagsomme dyr og fugler.

Hvis du liker å mate fuglene, pass på å legge ut maten over bakkenivå – ikke bare kast maten ut på snøen eller bakken – husk å fjerne restene. Hvis ikke kommer også rotter og andre dyr luskende.

Matrester i vasken og toalettet

En voksen rotte trenger bare en åpning på 20 mm (ungene trenger mindre) og kan ta seg inn og leve på de utroligste steder. De lever blant annet nedi kloakken, såkalte kloakkrotter, derfor er det viktig å ikke servere dem mat der nede, ellers kommer de nærmere boligen din. Rottene kan nemlig klatre flere etasjer på innsiden av et vertikalt avløpsrør og komme seg inn i huset eller hytta.

Pass derfor på å ikke kaste mat i toalettet og å skylle av matrester, matolje og fett i vasken. Et enkelt triks er å tørke av stekepanna med tørkepapir og kaste det i restavfallet. Det er særlig lurt å tørke av stekepanna med papir når du bruker olje i matlagingen, ellers kan også rørene tette seg over tid.

Frityrolje kan du helle tilbake på flasken eller i en melkekartong og kaste den i restavfallet.

Når du skal være borte noen dager eller forlate hytta, bør du lukke igjen dolokket for sikkerhets skyld.

Les også: Mus skal ikke i hus

Andre forebyggende tiltak

Rottene lukter vondt, avføringen legges overalt og de er vanskelige å bli kvitt for godt. Derfor bør du ikke lokke dem til deg med mat og innbydene hull i veggen, men heller gjøre noen forebyggende tiltak.

Tett alle hull og sprekker, slik at ikke rotter og andre dyr kommer seg inn. Men ikke tett igjen luftelukene, bruk istedenfor en finmasket metallnetting.

Bruk heller feller enn rottegift. Da vet du hvor de ligger døde, og du slipper å gå etter den vonde stanken for å finne de. Det er faktisk ikke lov å bruke gift som forebyggende tiltak.

Du kan skremme bort rotter og andre gnagere med ultralyd. Da slipper du å drepe dem samt fjerne døde rotter.

Ikke sett søppel på trappa og fjern nedfallsfrukt. La også være å ha frø lett tilgjengelig i garasjen, carporten eller boden.

Unngå å ha trær, planter, busker og vedstabler nærme husveggen, og klipp gresset kort ved jevne mellomrom.

Dersom vannlåsen til toalettet går i stykker, burde du legge en stein oppå dolokket til du får fikset vannlåsen. Sjekk også at vannlåsen er fylt i gulvslukene.

Ta en jevnlig sjekk på loftet og i kjelleren, og følg med på eventuelle rottefeller.

3735
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også